Pengelån 101 – for dummies

Vil du gerne have et billigere lån, så er der enkelte tungtvejende parametre du bør vide noget om. Først, så kan du adskille lån på 2 låneområder. Vil du be’ om et nyt lån eller vil du forandre et nuværende lån.

Selv om du er vejarbejder, så er det de samme faktorer, der påvirker dit lån. Medmindre du er konge, så er det tal og matematik. Dvs. at låneudbyderen er ligeglade om du er tryghedsskabende og har evnet at spare en masse op eller leve i fattigdom i 5 år. Der er fra lovens side givet nogle love, som bankerne skal navigere inden for. De kan altså ikke på egen hånd vælge at bevilge et udlån, bare fordi du lyder som en robust person. Hvad enten du vil låne til en VW, Citroen eller sågar skejser til ren shopping, så er der nogle håndtag du kan aktivere.

Vil du gerne låne til en villa, så er din bruttoindkomst altafgørende, mens din eksisterende formue er 2. violin. Hvis du allerede bor i ejerlejlighed, så er det din totale kredit værdighed, som er relevant. Du skal også tænke på, at låneudbyderen skal have stillet sikkerhed. De lovgivninger, som låneudbyderen skal følge, er lavet for at give dig et sikkerhedsnet så, at du ikke låne mere end du kan. Hvis du skal låne til tant og fjas, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj mister i modsætning til en bolig værdi hurtigt, og så er der mere lånrisiko for banken.

Når du er til mødet og får et nej af bankmanden, så må du aldrig opfatte afvisningen, hverken personligt eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters tolkning af lovgivningen kan være noget anderledes, hvilket kan være afgørende. Du kan også bede om at vide, hvordan du kan forbedre dine lånemuligheder. Skal du f.eks. skaffe en større opsparing, få en øget lån eller bruge en anden lånemetode?

Idet du har fået lånet, så skal du egentlig bare underskrive. Men også her skal du være fantastisk agtsom. Nærlæs det med småt, for der kan være vigtige ting, du bør forhandle. Gå på jagt på nettet, fx bt.dk og borsen.dk, og læs artikler om hvilke oprettelsesgebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse priserne på når du skal forhandle. Banken tager sig godt betalt for at lave lånet til dig. Find en billig tandlæge nær dig.

Når lånet er tildelt, skal du have dem ind på din bankkonto. Der går oftest ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en bil, er det essentielt, at du ikke spenderer lånet på andre ting end det, der står angivet i lånetalen. Hvis du vil købe noget andet bør du have et skriftligt samtykke om det.