Lånevejledning

Vil du godt have et billigere lån, så er der nogle essentielle forhold du skal kunne tale med om. Først og fremmest, så skal du adskille lån på 2 låne-områder. Skal du ha’ et nyt lån eller skal du forandre et eksisterende lån.

Selvom du er AC medarbejder, så er det de samme faktorer, der har indvirkning på din lånmuligheder. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Det vil sige at pengeinstituttet er græskkatolsk om du virker tillidsvækkende og har evnet at spare en masse op eller leve kun af pasta i 8 år. Der er med andre ord fastlagt nogle spilleregler, som bankerne skal navigere indenfor. De kan altså ikke på egen hånd vælge at godkende et lån, bare fordi du virker som en robust person. Hvad enten du vil låne til en Audi, Mercedes eller sågar penge til ren fritid, så er der flere forskellige tråde du kan bruge.

Vil du gerne låne til en ejerbolig, så er din årsindtægt altafgørende, imens din eksisterende kapital er 2. violin. Såfremt du allerede bor i ejerbolig, så er det din samlede kreditværdighed, som er relevant. Du skal også tænke på, at banken skal have sikkerhed for lånet. De lovgivninger, som banken skal overholde, er lavet for at give dig sikkerhed for, at du ikke låner mere end du kan afdrage. Hvis man skal låne til opstart af virksomhed, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj mister i modsætning til en bolig værdi hurtigt, og så er der mindre sikkerhed for låneudbyderen.

Når du er til mødet og får et afslag af bankrådgiveren, så bør du aldrig tage afslaget, hverken personligt eller ultimativt. Andre bankers opfattelse af kravene kan være noget anderledes, hvilket kan være kritisk. Du kan også spørge ind til, hvordan du kan forbedre dine lånemuligheder. Skal du fx opspare en større formue, få en øget lån eller bruge en alternativ låntype?

Idet du har fået lånet, så skal du blot underskrive. Men også her skal du være mega påpasselig. Nærlæs vilkårene, for der kan være centrale ting, du bør stille spørgsmålstegn ved. Læs på internettet, f.eks. dr.dk eller pol.dk, og læs historier om de gebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse banken på når du skal forhandle. Banken tager sig godt betalt for at lave lånet til dig. Vælg derfor en billig bank, fx PenSam Bank.

Når lånet er tildelt, så skal du have dem overført til din Opsparingskonto. Der går oftest ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en båd, så er det væsentligt, at du ikke formøbler lånet på andet end, der står angivet i kontrakten. I så fald skal du have en tillægskontrakt om det.